PREDIKING EN PASTORAAT21-09-2024

We beloofden u dat e.e.a. nog aan de orde zou komen rond ‘de derde berg’: het werk van ds. Kriekaart na zijn bevestiging op 24 september in de volle bediening van Woord en Sacrament.

De prediking
In de zondagse kerkdiensten komt na de vacante periode rust en regelmaat. De zondagse diensten gaan weer aanvangen op de bekende tijden: 09.30 en 18.00 uur.

Eerder is door de kerkenraad besloten om de avonddienst op de biddag en de dankdag om 19.00 uur te beginnen. We geven deze wijziging hierbij maar gelijk aan u door.

Bij het zoeken naar het moment voor de maandelijkse vrije zondag wordt in eerste instantie uitgegaan van de laatste zondag van de maand. Dit kan na enige tijd wijzigen als blijkt dat een ander moment beter uitkomt.

Iedereen begrijpt dat de preekstoel nog ‘eigen’ moet worden voor onze nieuwe predikant. Maar ook wat alle gezichten betreft en de plaatsen waar iedereen ongeveer probeert te zitten. Alhoewel de luisteraars dat niet ervaren, kunnen we er wel een beetje inkomen.

Rondom de doop
Alles rondom de doop blijft ongewijzigd: zesmaal per jaar op de eerste zondag van de maand en de doopzitting in de consistoriekamer, ruim één week voor de bediening van het sacrament. Er is eerst gedacht aan de doopzitting in de pastorie, maar dit is toch niet praktisch.

Het pastoraat
Pastoraat is een veelomvattend aandachts- en werkgebied. Het vraagt kennis van de gemeente in de verschillende verbanden, inleving in de persoonlijke en/of de gezinssituatie, wat is iemands achtergrond en geschiedenis, enz. Naast de sociale kant is niet in het minst de geestelijke kant van een kind of een volwassene zo belangrijk. Na twee examens en de bevestiging begint het gemeentewerk voor een beginnend predikant. Opnieuw leren, onthouden, e.d. In een grote gemeente is dat een hele klus. Het is een leerproces wat in het begin het meest intensief is en wat nooit overgaat.

De beginnend predikant krijgt tegenwoordig een mentor toegewezen. Voor onze dominee is dat ds. J.M.D. de Heer. Zo’n begin is voor de huidige kerkenraad ook nieuw (alleen oud. L. Visser heeft als ambtsdrager de komst van ds. Karels meegemaakt). En daarom kreeg een gedeelte van de kerkenraad samen met kand. Kriekaart mentorles. Toen is besloten dat het verstandig is dat de wijkouderlingen en de pastoraal werkers hun werk in de gemeente blijven doen zoals ze dat in de vacante periode gewend waren. Als ds. Kriekaart gelegenheid heeft, zal hij in overleg met hen bezoeken afleggen. Zo heeft hij de vrijheid er langzamerhand in te groeien.

Het bezoeken van de gezinnen waar een baby geboren is, hoopt het echtpaar Kriekaart vanaf het begin op te pakken.

Officiële mededelingen
In onze gemeentegids staat dit onderwerp op pagina 18. Daar (en op enkele andere plaatsen) staat dat dit type mededelingen aan de wijkouderling en de scriba dienen te worden doorgegeven. Om punten voor de zondagse voorbede en dankzegging (en het kerkblad) goed te laten verlopen, verzoeken we u om vanaf nu de dominee (0184-611060 en jckriekaart@kliksafe.nl. Tip: noteren in gemeentegids) en de scriba te informeren. Omdat de wijkouderling dichtbij u staat en graag meeleeft, kunt u ook de wijkouderling informeren.

Voor het aanvragen van een huwelijksbevestiging kan het beste eerst contact met de dominee worden opgenomen voor overleg over de datum, e.d.

Bij een overlijden neemt u zo spoedig contact op met de dominee. Hij zal in overleg met de wijkouderling of de pastoraal werker een afspraak maken voor het rouwbezoek.

Ook dit nog
In de jarenlange periode van ds. Karels is een goed geoliede machine ontstaan. Na zijn emeritaat zijn alle taken binnen de kerkenraad verdeeld. Onze oud-predikant heeft met volle instemming van de kerkenraad nog taken verricht waarvoor anders de consulent gevraagd zou worden, denk aan de huwelijksbevestigingen en de begrafenissen. Zo bleven er nog verbondenheidsdraadjes lopen. Dat is in horizontale zin zo, maar laten we niet vergeten dat al dit werk gebeurd is en blijft gebeuren voor het Gods aangezicht. Er loopt toch een lijn van preekstoel naar de rechterstoel? Ook in de (t)rouwdiensten is bediening der verzoening er volledig.

We zijn ds. Karels zeer dankbaar dat hij na zijn emeritaat deze taken met liefde heeft willen doen. Hij heeft ook aangegeven dat hij graag zijn echte emeritaatsplek wil innemen, zodat ds. Kriekaart zijn werk in de gemeente met Gods hulp volledig kan oppakken.

Helder is, dat nu wij een nieuwe eigen predikant krijgen de lijnen naar hem zullen lopen.

De kerkenraad, mede namens (nog even) kandidaat J.C. Kriekaart

Inloggen website

Bepaalde informatie op deze website is alleen beschikbaar voor geregistreerde gemeenteleden. Hiernaast kunt u inloggen, met de gegevens die u per e-mail heeft ontvangen.
Gratis account aanvragen »

wachtwoord vergeten?
sluiten